Severdigheter

Ayia Napa Sculpture park
Er en park med over 100 forskjellige skulpturer som ligger like utenfor Ayia Napa. Hvert år kommer det nye og spennende skulpturer, da det i starten av hvert år kommer skulptører fra hele verden for å lage flere og nye kunstverk.
Entre: Gratis. Område: Ayia Napa

Ayia Napa Cactus park
Ligger like ved skulpturparken, og det er derfor enkelt å kombinere disse stoppene med hverandre. Det er lett å bevege seg rundt i parken for å kikke på de mange forskjellige kaktusene som vokser i dette området. Det fine er at kaktusene vokser og blomstrer året rundt, så her er det alltid noe flott å se på.
Entre: Gratis. Område: Ayia Napa

Love Bridge
Denne fantastiske klippebroen er absolutt et av de mest romantiske stedene på hele Kypros. Den er 100% naturlig skapt, hvor den ene enden av broen ligger ute i det krystallblå havet. Det sies at om man kysser på midten av broen, så kan du komme med et ønske som vil bli oppfylt. Derfor er dette også et område som er populært blant turister som er på bryllupsreise og forelskede par. Man kan selvfølgelig også komme hit kun for å nyte den fantastiske utsikten.
Entre: Gratis. Område: Ayia Napa

Thalassa local museum
Dette museet har havet i fokus, hvor de fokuserer på å presentere den rollen og viktigheten havet hadde før i tiden, og fortsatt har i Kypros historie.
Entre: ca. 4€/Voksen og ca. 1,5€/Barn. Område: Ayia Napa

Cape Greco Sea Caves
Cape Greco National Park er virkelig verdt et besøk her på Kypros. Hvis man beveger seg ut på kanten av klippene, får man også en fantastisk utsikt over Cape Greco grottene. Disse grottene lå opprinnelig under vann for mange tusen år siden, hvor de ble formet til disse utformingene vi kan se i dag, man kan nesten tro de var menneskeskapt.
Entre: Gratis. Område: på spidsen ud fra Ayia Napa og Protaras

Waterwold
Denne vannparken er Europas største temapark som gir masse underholdning, men som også er en avslappende stund for hele familien. Med vannparkens over 450 minutters morro, 35 attraksjoner og 9 restauranter kan man absolutt tilbringe en hel dag her.
Entre: ca. 24€/Barn og ca. 38€/Voksen. Adresse: Agia Thekla Road 18, Ayia Napa, Cyprus

Adonis Baths Waterfall
Denne fossen er et helt enestående, flott og unikt område her på Kypros. I tillegg til å være en foss, finnes det også gamle skulpturer inspirert av den grenske mytologien. Vi anbefaler at du er her tidlig om morgenen for nyte stillheten og de fantastiske omgivelsene, slik at du unngår alle besøkende som kommer hit.
Entre: Ca 9€. Område: Koili (Paphos)

EDRO III
EDRO III er et gammelt skipsvrak fra 8. september 2011. Skipet seilet fra Limassol på vei mot Rhodos, men desverre kom det ikke så langt grunnet en plutselig storm. Det var 9 mannskap om bord på skipet, hvor alle ble reddet av et britisk militærhelikopter. I dag er skipet tomt, og har blitt en attraksjon for mange. Skipet har en perfekt beligghenhet hvor du kan se det på nært hold, slik at man får tatt flotte bilder. Det er ikke tillatt å gå om bord på skipet.
Entre: Gratis. Område: Peyia (Paphos)

Det romerske amfiteateret
Ligger på en klippe høyt over havet i Kourion. Fantastisk utsikt. Det er også gravd frem et gammelt badehus der gulvene er dekket av mosaikk. Åpent hverdager kl. 08.00–18.00. Kourion ligger vest for Limassol, ta hovedveien til Paphos og følg skiltene.
Entre: ca. 2€. Område: Kourion

Klostre og kirker:

Ayia Panayia
Klosteret i Ayia Napa ligger midt i utelivsstrøket. Klosteret er ubebodd i dag. Åpent på dagtid. Det er også en liten kirke her.
I Troodos-området er det mange flotte kirker. Ni av dem er tatt opp på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sine fresker og ikoner.
Hvis kirken er låst når du kommer, kan du banke på i nabohuset og spørre om de kan slippe deg inn. Ved kirkebesøk pleier man å gi en liten gave i form av kontanter, 2-4 euro anses som en passelig sum.
Område: Ayia Napa

De ni bysantinske kirkene er:
St. Nicholas, Podito og Michallis, som alle ligger i Tsoleadalen. 
St. Michallis som ligger i Pedoullas. 
Panayia Agara i Lagoreya.
Asino som ligger vest for byen Kakopetria. 
Mavromatis som ligger i Chrisopouli. 
Johannes Lampadisti som ligger i Kalo Panayioti. 
Panayia Maria som ligger nedenfor Platres.

Kykko-klosteret i Troodos
Et kjent gresk-ortodoks munkekloster. Det er dessverre blitt ødelagt av branner, så dagens bygninger stammer fra 1800-
tallet. Åpent daglig kl. 08.00–18.00. Det er også overnattingsmuligheter her. Dekk til skuldre og knær før du går inn. Fra Kykko-klosteret går det en sti opp til Troni, der erkebiskopen og byoverhodet Makarious ligger begravd.

Lazarus-kirken
Ifølge Bibelen ble Lazarus vekket opp fra de døde av Jesus. Han kom senere til Kypros, der han ble øyas første biskop. Over graven hans ble Lazarus-kirken bygget ca. år 950. Man kan gå inn i kirken for å se sarkofagen som han etter sigende ligger i. I Larnaca er det også rester etter et tyrkisk fort i gamlebyen.
Entre: Gratis. Område: Larnaca

Dionysos villa
Antikt bolighus som ble gravd ut i 1962. Fantastisk gulvmosaikk med scener fra gresk mytologi. Over mosaikkgulvene har man bygd opp vegger som viser hvordan de ulike rommene så ut. Vakker utsikt. Ligger et steinkast fra borgen og havnen i
Paphos. Åpent hverdager kl. 08.00–18.00. 
Entre: ca. 2€. Område: Coral Bay

Byer:

Lania
Lania kalles for kunstnerbyen, ettersom mange kunstnere har bosatt seg her. Om våren preges landsbyen av praktfull
blomstring. Her kan du kjøpe håndverk, keramikk og kunst. Midt i byen ligger en liten butikk som selger munnblåst glass. Det er lettest å komme seg til Lania fra Limassol. Du kan parkere bilen i utkanten av landsbyen og tusle rundt til fots.

Platres
Nicosia-beboernes feriested, som har et litt finere preg med dyre hus. Presidenten på Kypros har sitt sommerhus i nærheten. Det finnes også et fiskeoppdrettsanlegg i landsbyen. Hit kommer du lettest via Limassol.

Omodhos
Svært gammel landsby i tradisjonell stil. Ligger i et område som er kjent for sine vingårder. Her finner du også små vingårder hvor du kan kjøpe lokalprodusert vin.

Agros
Agros er kjent for sine roseprodukter. Rosene dyrkes på markene rundt byen og på en liten familiedrevet fabrikk viser man hvordan de ulike produktene fremstilles, for eksempel roselikør, ansiktsvann og roseolje. Alle produktene kan kjøpes i fabrikkutsalget. En liten flaske destillert roseolje koster ca. 3 euro og er en fin ting å ta med hjem.

Pedholas 
Her sies det at en bit av Jesu kors finnes i landsbyens kirke. 

Kakopetria 
Er en kjent ferieby med tradisjonelle hus i herlige omgivelser. Arkitekturen er utrolig flott, og man finner gamle hus som er bygget av stein med trebalkonger som gir et magisk preg av denne byen. Du vil også få oppleve den fantastiske gjestfriheten som folkene har her i byen. Lettest å ta seg hit fra Nikosia. 

Figardou 
Hele landsbyen er som et museum med gamle, godt bevarte hus. I dag bor det bare fem personer her. Enklest tilgjengelig fra Nicosia. 

De røde landsbyene 
I området rundt Ayia Napa og Protaras finnes det mange landsbyer du kan sykle eller ta lokalbuss til. Landsbyene blir ofte kalt de røde landsbyene, etter den røde jorden som finnes i området. Landsbyene er ikke spesielt oppsiktsvekkende, men her kan du komme i kontakt med det kypriotiske hverdagslivet.