Reis med barn

Kypros er et veldig bra reisemål for familier med barn i alle aldre. Strendene er langgrunne og mange hotell er tilpasset familier med barneklubber, barnebasseng og lekeparker. Noen har også spesielle barnepakker med barnestol, barneseng og trille.

Barnas mat og bleier
Mange restauranter har barnemenyer og egne små lekeplasser. Barnemat finnes også på de fleste supermarked, ofte av samme merke som i Norge. Prisene er noe høyere enn hjemme. Større utvalg og lavere priser finner du på supermarkeder som Carrefour og Lidl. Disse finnes i Paralimni, Larnaca, Limassol og Nicosia. Vi anbefaler allikevel at du tar med deg basisvarer som bleier, hygieneartikler og mat hjemmefra ettersom utvalget i butikkene kan variere. Sammenlignet med Norge er det dårligere utvalg av barnemat på glass. Grøtpulver og fruktpuréer inneholder ofte mye sukker.

Insekter og andre dyr
Mygg kan i visse perioder være plagsomt. De fleste supermarked selger effektive myggmaskiner som settes i veggstøpselet. Husk at midlene som brukes i maskinene er veldig sterke og ikke godkjent i Skandinavia. Allergikere bør derfor være forsiktige. Ikke ha på maskinen mens du sover. Du kan også ta med myggnetting og teip hjemmefra og sette opp en provisorisk myggnetting foran vinduene.

Kråkeboller finnes på noen mindre strender med klippebunn. Bruk badesko hvis du er usikker på havbunnen. Det finnes en del forskjellige øgler. De er ufarlige og mer redde for oss en vi er for dem. Katter og hunder går løse overalt. Ikke la barna klappe dem, uansett hvor søte de er. Mange er hjemløse og kan ha lopper eller sykdommer.

Barnas fornøyelser
I landsbyene og de større byene finnes det kommunale lekeplasser, men de har stort sett bare noen husker. Derimot finnes det mange private lekeparker (lunaparker) med klatrestativ, forskjellige hoppeslott og trampoliner. Det koster noen euro for barna å komme inn, men er gratis for foreldrene. I Ayia Napa finnes det to stykker: en på Nissi Avenue og en inne i tivoli bak McDonald's. Men husk at standarden og sikkerheten ikke er like god som i Skandinavia. I utkanten av Ayia Napa ligger det en stor vannpark og en litt mindre enn i Limassol.

Barnevogner og barnestoler
Barnestoler finnes på de fleste restauranter og mange bilfirmaer leier ut bilbarneseter. Bestill i god tid! Fortauenes bredde varierer ganske mye og det er ikke så lett å ta seg fram med barnevogn. Fortauskantene er som regel høye og det er få ramper. Paraplytrille er som regel lettest å bruke. Fotgjengerfelt finnes, men noen steder er trafikken veldig intensiv og venstrekjøring kan være uvant.

Strandleker
Nesten alle matbutikker og suvenirbutikker selger strandleker. Bøtte og spade koster fra ca. 4 euro og flytemadrass fra ca. 7 euro. De store varehusene har leketøysavdelinger. I Paralimni ligger Kokkinos og Carrefour, og i Larnaca og Limassol finner du Lidl ,Carrefour og Debenhams. Det finnes også leker i sportsbutikker som Mavros, som finnes på de større stedene. Tipp Topp, Jumbo og Early Learning Center selger også leker, og disse finnes i Limassol, Nicosia og Larnaca.

Øvrig
Kypriotene er veldig glad i barn og kommer gjerne fram og prater med ferierende barn. Det kan hende at de tar på dem eller kysser dem på kinnene. For kypriotene er dette helt naturlig, selv med fremmede barn.

Ikke utsett barna for den sterke solen mellom kl. 12.00 og 17.00. Smør dem inn med høy solfaktor, påse at de bruker t-skjorte selv om de bader og gjerne solhatt. Ett oppvridd, fuktig badehåndkle kan hjelpe på søvnløse barn når natten er varm.

Allergier er ikke like vanlig hos kypriotiske barn som hos norske. Glutenallergikere kan ha vanskeligheter med å finne passende varer, da denne sykdommen er lite utbredt her.